![](/media/lib/103/n-produkcja-10158b7afdc2f4e4e2bb2c443165656e.jpg)
Jest przyszłość przed litografią w ekstremalnie dalekim ultrafiolecie?
27 lutego 2014, 11:16W czasie dwóch osobnych wystąpień na konferencji SPIE Lithography, przedstawiciele Intela i TSMC ożywili oczekiwania na rozwój litografii w ekstremalnie dalekim ultrafiolecie (EUV). Z technologią tą od dawna łączy się wielkie nadzieje
![](/media/lib/96/n-zuckerberg-96b26eee0b008b5ab7f0f706d109f402.jpg)
Miliard na Facebook'u
28 sierpnia 2015, 10:32Gdy w lipcu bieżącego roku Facebook informował o swoich wynikach finansowych za II kwartał bieżącego roku, przedstawiciele firmy zdradzili, że średnio każdego dnia do serwisu loguje się 968 milionów osób. Wczoraj Mark Zuckerberg poinformował, że w ostatni poniedziałek Facebook osiągnął kolejny kamień milowy
![](/media/lib/102/n-zanieczyszczenia-bfba9d07b8aaf56017554c71e2e21f61.jpg)
Nanocząstki przenikają z płuc do krwi i gromadzą się tam, gdzie jest stan zapalny
27 kwietnia 2017, 05:33Badania na ludziach i zwierzętach wykazały, że wdychane nanocząstki mogą się przemieszczać z płuc do krwiobiegu, co wyjaśnia związek między zanieczyszczeniem powietrza a chorobami sercowo-naczyniowymi.
![](/media/lib/324/n-sor-36b04bd499036540b6ae6908114c4262.jpg)
Zranienia kosztują Amerykanów niemal 2 biliony dolarów
8 października 2018, 10:11W 2013 roku w USA koszty zranień wyniosły... ponad 1,8 biliona USD. Naukowcy z Brown University i Pacific Institute for Research and Evaluation sporządzili szczegółowy raport dotyczący zranień, które nie zakończyły się śmiercią.
![](/media/lib/403/n-dziurkowanie01-c588a1392d3cfc404d86b90038204252.jpg)
Trzmiele nakłuwają liście roślin i w ten sposób przyspieszają kwitnienie
25 maja 2020, 11:26Gdy brakuje pyłku, trzmiele uszkadzają liście roślin, co przyspiesza powstawanie kwiatów - odkryli naukowcy z Politechniki Federalnej w Zurychu.
![](/media/lib/541/n-sgra-4a1df0ba43fefcc3ecc9c52d9105587d.jpg)
Obiekt X7 w pobliżu centralnej czarnej dziury Drogi Mlecznej to pozostałość po zderzeniu gwiazd?
6 marca 2023, 09:35Od 20 lat naukowcy obserwują w pobliżu Sagittariusa A* – centralnej czarnej dziury Drogi Mlecznej – tajemniczy szybko ewoluujący obiekt X7. Specjaliści zastanawiali się, czym on jest. Czy został wyciągnięty z większej pobliskiej struktury, czy jego niezwykły kształt to skutek oddziaływania wiatrów gwiazdowych, a może ukształtował go strumień cząstek z czarnej dziury? X7 ma masę 50-krotnie większa od masy Ziemi, a pełen obieg wokół czarnej dziury zajmie mu 170 lat.
![© Fir0002](/media/lib/4/1175162363_540365-d76b3b064e53fd9211cda6eec17cb7aa.jpeg)
Czy czerwienienie się to rzeczywiście przekleństwo?
29 marca 2007, 09:54Wielkimi krokami zbliża się 1 kwietnia, a więc prima aprilis: dzień żartów i nabierania innych. Mark Leary, profesor psychologii i neurologii z Duke University, przekonuje, że ci, którzy czerwienią się z powodu zakłopotania (a potem jeszcze bardziej wskutek świadomości własnego rumieńca), nie powinni się martwić, bo to dobry znak.
![© Myukii, Creative Commons](/media/lib/20/1198071723_384894-8904dbbb16c1b6b6c4283103ef5cb3fd.jpeg)
Rewolucyjny endoskop dla... koni
9 września 2008, 11:11Konie to, dzięki swojej anatomii i fizjologii, prawdziwi atleci wśród zwierząt. Nic więc dziwnego, że od tysięcy lat są wykorzystywane przez ludzi do pracy i rozrywki. Zdarza się jednak, że zwierzę ma znacznie słabsza kondycję niż powinno.
![](/media/lib/47/supercontinuum-9d2e2eb9de96dde857f395c20a03234d.jpg)
"Teleskop czasowy" przyspieszy komunikację
1 października 2009, 10:56W Nature Photonics ukazał się artykuł opisujący działanie "teleskopu czasowego", który może pozwolić na 27-krotne przyspieszenie przesyłania informacji we współczesnych światłowodach. Jego działanie polega na skompresowaniu impulsu światła w jednostce czasu.
![](/media/lib/52/noz-0510bd8fb5ecf99151906f7b85625475.jpg)
Jedzenie i niejedzenie sławnych
20 lipca 2010, 08:39Jedzenie i dotyczące go wierzenia od dawna stanowią część ludzkiej kultury. Czym delektował się Napoleon, czego zaś nigdy nie zrobiłby z podanym mu daniem Elvis Presley, tego właśnie można się dowiedzieć z najnowszej książki braci Matthew i Marka Jacobów pt. Co jadali wielcy: ciekawa historia jedzenia i sławy.